Posted in property

CARA MEMBUKA AKAUN BARU TNB, AIR, IWK

hi, i am the coolest person, simple, young, pretty but a little fat and yet full of motivation. Love outdoor activities, it is make my brain walking through universe. Nice to meet youh!

CARA MEMBUKA AKAUN BARU TNB, AIR, IWK Posted on January 5, 201812 Comments

hi, i am the coolest person, simple, young, pretty but a little fat and yet full of motivation. Love outdoor activities, it is make my brain walking through universe. Nice to meet youh!

Ini adalah pertama kali aku membuat atau membuka akaun baru. Bagi rumah baru/underconsturction tak perlu risau kerana semuanya diuruskan oleh developer. Rumah yang aku buka akaun ini adalah rumah subsale (rumah secondhand). Disebabkan owner dah lama biaq rumah, jadi owner pon sudah potong api ayaq. Terpaksa la kesana kemari bukak akaun. Nak suruh lawyer buat pon boleh tapi kena cas lagi mahal. Huhu

Yang paling utama bila dah dapat kunci rumah, mestilah api dan air. Rumah aku terletak di Seberang Jaya, Pulau Pinang.

AIR, PERBADANAN BEKALAN AIR (PBA, PULAU PINANG)

Lain negeri lain namanya, contoh di kedah SADA, di Penang PBA. Githuuuuww.. hg jangan pulak cari SADA kat penang, memang tak jumpa la jawabnya. Hehehe.. PBA terletak dibelakang pejabat pos BM.

Cara-cara membuka akaun:

  1. Beli setem hasil RM10 di poslaju
  2. Print Salinan S&P
  3. Salinan IC
  4. Ambil no giliran. Hehe
  5. Bayaran bukak akaun/ubah nama RM70
  6. Siap (dalam masa seminggu)

Pastikan paip utama ada, jika tiada, pasang dulu. Bole pasang sendiri ja. Sekaki paip baru rm2.30. tapi disebabkan aku kerja dikedah, rumah beli dipenang, waktu terhad. Aku pon upah orang, kena la pau RM70. Suppose only RM30. Hg taw kena pau banyak tapi hg tak dak choice sebab busy nak cari orang n blab la bla. Dan kemudia orang PBA datang dan pasang meter sahaja. Siap.

API/ELEKTRIK/TNB

Yang ni kalau bukak akaun kena ikut negeri, kalau kedah buat kat kedah lah, kalua penang buat kat penang lah. Untuk pulau pinang terletak berdekatan sunway. 1km dari sunway makna kata guna google map ja la. Hahaha!

Sekarang ni rumah aku meter dah tak dak, jadi TNB dah tak nak buat kerja, semua depa bagi dekat contractor luaq uruskan. TNB hakak depan tu bagi contact number uncle yang dipercayai lah. Atau boleh ja hangpa call uncle contractor di : 019-4473944 . Dia akan buat dari A to Z. Cuma bayaq duit ja. Huhu.. uncle ni dah 30tahun buat dengan tnb.

Cara-cara membuka akaun baru dan pasang meter:

  1. Salinan S&P
  2. Salinan IC
  3. RM180 upah contractor/lessen (ikut keluasan rumah)
  4. Selepas seminggu dia proses dari HQ kl, kemudian bila dah approve, kena bayar lagi RM180 untuk deposit meter. Boleh dapat balik masa potong akaun. Ini kalau jual rumah.
  5. Selepas 3hari pembayaran deposit, meter siap dipasang.

INDAH WATER (IWK)

Haaa ini aku pon tak pasti, maklumlah rumah parent pon rumah kampong, tak dak pulak indah water ni kan. Untuk rumah taman/apartment iwk kenala bayaq. Kalau tidak tait hg sapa nak sedut. Hahaha! Ni sekali dengan ubah nama owner lama. Masa kita ubah nama la kita taw owner ada outstanding/hutang dengan semua benda alah ni. Itu lah penting ubah nama. Masa aku ubah nama tu, owner ada outstanding sebanyak menghampiri RM2000. Banyak ke idok? So masa ni la boleh bagitaw lawyer. Lawyer akan setelkan hutang. Lepas tu baru lah boleh proceed.

Cara-cara tukar nama/membuka akaun baru:

  1. Salinan S&P

Masa ni aku punya lah malas nak patah balik ke pulau pinang jadi aku email ja. Siap zapppp zassss. Githuuu.

sebenarnya, dah lama lah aku tulis dan simpan didalam laptop. Hampir setahun! haha. So, harini aku share untuk panduan di masa hadapan. Sekian.

hi, i am the coolest person, simple, young, pretty but a little fat and yet full of motivation. Love outdoor activities, it is make my brain walking through universe. Nice to meet youh!

12 comments

  1. terima kasih atas info. saya tertarik dengan blog/website ni… dan lama dah ingin nak buat website/blog ni. boleh kongsi pasal cara you buat wordpress/blog/website ni tak? kalau sudi laa.. tq šŸ™‚

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *